Welkom in het Nieuwe Yogajaar 2021-2022!

Het nieuwe yogajaar begint met nieuwe voornemens. Hoe wil ik veranderen in de komende 10 maanden? De zomer is voorbij en de herfst doet haar intrede. Het is nog steeds aangenaam warm en de natuur is prachtig. Wat een voorrecht om in z’n mooie omgeving aan de rand van de Veluwe te mogen wonen. Speciaal in deze Coronatijden hebben wij alle mogelijkheden om veel en makkelijk te bewegen en buiten te kunnen zijn. Het is ook heel bijzonder dat onze yogagroep nu al 22 jaar bestaat. Wij hebben elkaar door de jaren heen zien ontwikkelen, mensen kwamen en gingen. En iedereen blijft in onze herinnering. Wat ons verbindt is het besef van de waarde van yoga. Wij voelen dit in onze soepelheid en stemming.


Yoga kan soms ook confronterend zijn en vaak is dat een obstakel dat mensen niet doorzetten. We weten dat ons ego ons voor alle ongemakken wil behoeden en elke pijn of ongemak kan tot vermijdende gedachten en gedrag leiden. We zijn gewaarschuwd dat dit niet de weg naar geluk is maar naar meer ongemak. Niemand is vrij van gedachten. Onze hersenen zijn gemaakt om te denken. Wij hebben ook niet altijd de keuze bij wat we op een bepaald moment willen denken, maar we weten dat er een moment voor de gedachte was, waar nog helemaal geen probleem was… Interessant niet waar?


De gedachten komen en gaan en wij zijn als een paardentemmer, wij hebben de teugels en bepalen welke richting we uitgaan. Ja, we maken soms ook een goede smak als onze kar met een wiel een steen raakt en wij de controle verliezen. Dan krabbelen we weer op, trekken de teugels weer aan en gaan weer verder. Soms helpt iemand ons om de teugels weer in handen te nemen, diep adem te halen en onze weg weer te vervolgen. Het zijn vaak kruispunten in ons leven waar wij een andere richting opgaan. Het kan er behoorlijk heftig aan toegaan wanneer we steeds een laagje afpellen en bij onze natuurlijke essentie komen. Wanneer we gaan voelen dat wij werkelijk leven. Het moment van volledige aanwezigheid, waar alle verhalen die wij over onszelf en anderen bedenken, en ons wijs maken dat het waar is, wegvallen. Waar onze aanwezigheid alleen genoeg is. Het lijkt wel crisis, maar dit is een doorbraak. Weglopen of afleiden van een crisis heeft geen zin, omdat het in andere vorm weer terugkomt. Het leven laat zich niet omzeilen. Zo gaan wij te allen tijde verder met onze ontwikkeling.


Corona heeft ons allemaal een ander levensperspectief gegeven. Wij zijn nu meer op onszelf en meer op internet gericht. Persoonlijk merk ik dat ik een duidelijke grens voor mezelf heb getrokken. Pik de voordelen ervan en laat de rest voor wat het is. Ik moet steeds nieuwe technische dingen bijleren, maar aanwezig zijn in het moment heeft mijn prioriteit. Er is voor alles, altijd, een beste moment. Mijn vertrouwen in mijn innerlijke leiding groeit met de dag. Het interessante is dat wij eigenlijk allemaal een uitgelezen innerlijke lichaamsklok hebben die bijna alles bestuurt wat wij doen, zonder dat wij ons dit realiseren. Onze lichaamsklok is een kleine groep van cellen gemaakt door unieke “lichaamsklok” genen. Deze gaan aan of uit en vertellen de andere delen van ons lichaam hoe laat het is en wat te doen. In werkelijkheid hebben de meeste van on onze organen hun eigen interne “lichaamsklok”. Wanneer wij slapen, eten, werken, relaxen, alles heeft zijn unieke moment voor ieder van ons. Hier ligt ook een prominente rol voor yoga als meest integrale methode om voor onszelf te zorgen. Met yoga helpen wij onze innerlijke balans stabiel te houden, zodat onze innerlijke klok op de juiste manier voor ons werkt. Mediteren helpt om afgestemd te blijven op onze innerlijke behoeftes die via het gevoel van welzijn of ongemak worden gecommuniceerd. In onszelf is Alles op z’n plek. Het is een subtiel en geavanceerd netwerk. Fascinerend hoe verfijnd het is. Wil je er meer over innerlijke lichaamsklok horen dan kun je luisteren naar Joseph Takahashi op YouTube https://youtu.be/ocqn3wYTCRM “The clock in your genes and in every cell of your body”.

Ik hoop dat wij dit schooljaar met veel plezier onze balans verder kunnen ontwikkelen. Ik wens iedereen zowel op Zoom als in de zaal een mooi yogajaar toe. Wil je als gast meedoen op Zoom stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan stuur ik een inlogcode toe. Is dat niet mooi, dat het er niet meer toe doet waar je woont en wij samen kunnen delen en oefenen?

Namaste,

tot maandag,

Maria